Пільгові пенсії за списком № 1 та № 2

Для консультації пенсійного адвоката задайте питання:

або звертайтеся за телефонами

На сьогоднішній день все більше і більше людей працюють на шкідливих роботах і все менше і менше знають, що за цю роботу їм надають пільги у вигляді дострокового виходу на пенсію.

Особи які працюють за списком 1 і 2 на пільгову пенсію виходять раніше ніж особи які виходять на пенсію за віком, наприклад за списком 1 чоловіки мають право йти на пенсію починаючи з 50 років, а жінки починаючи з 45 років і більше в залежності від вашої дати народження (дану таблицю віку ви зможете знайти в п. 1 ч. 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), а по списку 2 чоловіки можуть йти на пенсію починаючи з 55 років, а жінки починаючи з 50 років і більше в залежності від вашої дати народження (дану таблицю віку ви зможете знайти в п.2 ч. 2 ст. 114 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Також при виході на пільгову пенсію за списком 1 і 2 необхідно мати пільговий стаж у кожного списку він різний так як і для чоловіків та жінок, наприклад для пільгового виходу на пенсію списком 1 для чоловіків необхідно мати 10 років пільгового стажу, а для жінок 7 років і 6місяців, для пільгового виходу на пенсію списком 2 для чоловіків необхідно мати 12 років і 6 місяців пільгового стажу, а для жінок 10 років.

Також необхідною умовою для виходу на пільгову пенсію списку 1 і 2 необхідно мати крім пільгового стажу, загальний стаж, наприклад для пільгового виходу на пенсію списком 1 для чоловіків необхідно мати 25 років загального стажу, а для жінок 20 років, для пільгового виходу на пенсію списком 2 для чоловіків необхідно мати 30 років загального стажу, а для жінок 25 років.

Найголовніше якщо у вас не вистачає загального стажу вищевказана стаття також містить таблицю в якій вказано, що загальний стаж може зменшуватись в залежності від дати виходу на цей вид пенсії.

Також даний вид пенсії передбачає якщо у вас не вистачає пільгового стажу але у вас він все одно є ви маєте право вийти на пільгову пенсію за списком 1 і 2 зі зниженням пенсійного віку яке передбачене ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», по списку 1 для чоловіків за кожний пільговий рік зниження на 1 рік який передбачений ст. 26 вищевказаного закону, а для жінок за кожний пільговий рік на 1 рік і 4 місяці, по списку 2 для чоловіків за кожні 2 роки і шість місяців зниження на 1 рік відповідно до ст. 26 вищевказаного закону, а для жінок за кожні 2 роки пільгового стажу зменшення на 1 рік.

Приведемо приклади: чоловік працював за списком 1 п’ять років однак для того щоб вийти на пенсію в 50 років йому необхідно 10 років роботи за списком 1 тому тут застосовується зниження за кожний пільговий рік на один рік від вашого загального віку, чоловіки йдуть на пенсію в 60 років відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і при на явності 5 років роботи за списком 1 віднімаєте від 60 п’ять, виходить ви маєте право виходити в 55 років при наявності 5 років пільгового стажу за списком 1.

КАРДАШ В'ЯЧЕСЛАВ

ПЕНСІЙНИЙ АДВОКАТ

КЕРІВНИК “БЮРО ЗАХИСТУ ПРАВ ПЕНСІОНЕРІВ“

ЗАДАЙТЕ СВОЄ ЗАПИТАННЯ